JAUME CUADRAT REALP (El fossar de la llibertat. Drama del Cogul)

Jaume Cuadrat i Realp va néixer a l’Albagés l’any 1899.
De jove feia ja versos, mentre guardava el bestiar o bé durant les hores de repòs, després dels treballs de la terra de la casa pairal (Cal Sargento). Apassionat de saber, gràcies a l'afecció i a l'ajut d'una germana del seu pare, la tia Rosa, va deixar de guardar les ovelles i de treballar la terra per tal de cursar els estudis de Magisteri a l'Escola Normal de Lleida.

Orfe de mare de jove, de la seva infància i joventut en guardà un record amarg. Heus ací perquè en tots els seus poemes dedicats a la terra natal s'hi troba sempre l'esperança d'un demà millor, i ensems la por dels freds, que maten les plantades d'oliveres, les flors dels ametllers, i d'una faisó especial l'angoixa de les llargues sequeres, que porten la misèria i la desolació a les llars garriguenques.

Jaume Cuadrat ha escrit en català diverses novel·les, totes elles traduïdes al francès.
Us recomano, un llibre escrit per ell, El fossar de la llibertat. Drama del Cogul. A la memòria d'Andreu Gil Fabregat - en Gil del Cogul -, que la seva vida exemplar i la seva mort han inspirat les pàgines d'aquest drama de la tirania.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada