LA MATANÇA DEL PORC

L’historia de la matança del porc començava al mes de març, amb la compra d’un o mes porquets, que serien sacrificats els mesos de desembre o gener.
D’aquesta manera començava el procés d’engreixar als porcs, amb aliments com verdures, fruites, carabasses, patates, panís, cereals... de tot, ja que sempre s’ha dit que els porcs s’ho mengen tot!

Uns dies abans de la matança es feien reunions familiars, també s’invitava a veïns i a experts matadors, es preparaven els utillatges, esmolant-los  i entre tots elegien el dia de la matança, que a poder ser tindria que ser un dia assolellat amb una bona gelada matinera.
Arribat el dia, l’esmorzar era contundent per aguantar el dur i rapit treball que te fer la matança.

Al despuntar del sol, es posava el porc en una espècie de banc de fusta i al seu voltant el matador amb un ganivet, aguantant les potes amb una soga els homes i les dones amb els nens aguanta'n la cua.
Un cop mort es cremava la superfície de la pell del porc, i el rascaven amb diverses eines per treure els pels, i netejar la pell.
A continuació obrien el porc i en treien les entranyes, guardant els budells i l’estomac per netejar-los i fer-los servir per fer els embotits.
Es portaven diferents mostres de teixit de l’animal al veterinari, per veure si donava  el vist i plau de l’animal i es podia consumir.
Si el veredicte era positiu es podia començar a fer els embotits, els pernils..., ja que l’estona d’espera dels resultats s’avia descotitzat l’animal.

Una part important de la matança era la reunió de la família i dels veïns a l’hora de dinar,  on era típic menjar mongetes amb xulla, carn a la brasa...

La matança del porc era una activitat tradicional de la Catalunya rural, una experiència molt arrelada a la cultura catalana. Una festa familiar on també i participaven els veïns i amics. Actualment es troben tot tipus de carns tot l'any, cal fer un esforç per comprendre la importància de la matança en el passat. S’ha de tenir present però que la carn provinent de la tradicional festivitat de la matança era l'única carn que moltes llars rurals menjaven en el transcurs de l'any, ja que llavors no hi havien carnisseries.

Actualment la festa de la matança gairebé s’ha perdut, molts pobles l’han instaurat con a festa local per tal de no perdre les tradicions, la cultura d’identitat d’un poble i dels seus avantpassats.
Unes normes sanitàries molt estrictes, l’actitud de certs sectors de la societat que veuen crueltat i manca de sensibilitat en l’acte, i com no, un factor important tenir tot tipus de carn al nostre abast en tot moment, fan que avui en dia poques famílies es reuneixin per matar el porc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada