28 DE DESEMBRE DIA DELS SANTS INNOCENTS

El dia 28 de desembre és fa la commemoració de la matança dels nens de dos anys nascuts a Betlem, ordenada per Herodes amb la finalitat de desfer-se del recent nascut Jesús de Natzarè.

Però per què aquest dia s'ha transformat en l'elegit per fer bromes?
Se suposa que aquest dia es va escollir com la jornada tradicional per fer bromes a éssers que, com aquells nens innocents, no saben ni entenen el que els passa.
I és que aquest dia de dol es va mantenir per als creients de la fe catòlica. No obstant això, l'Edat Mitjana es va encarregar de combinar aquest ritu amb un altre més pagà conegut com la "Festa dels bojos", celebrat en els dies compresos entre Nadal i Cap d'Any.

Es diu que aquestes festes eren tan escandaloses, que l'Església en el seu afany per calmar les excentricitats dels seus participants, va decretar que se celebrés el dia dels Sants Innocents. Es va iniciar d'aquesta manera la unió pagà-religiosa d'aquestes festes, on es juguen bromes de tot tipus als més descuidats (vegeu requadre). Aquesta fusió d'història, religió i paganisme va originar al seu torn una sèrie de celebracions en diverses regions del món, que inclouen disfresses, música típica i la congregació de les comunitats per a participar.

El 28 de desembre s'ha popularitzat a Llatinoamericà, Espanya i en diferents països europeus com el dia en què es fan bromes, es publiquen notícies falses sorprenents que sembren el dubte, o es demana diners prestats. Quan s'aconsegueix el buscat, es diu al que va prestar els diners:

"Herodes va manar a Pilat,
Pilat va manar a la seva gent,
i el que presta en aquest dia,
passarà per innocent".

L'incaut s'ha de donar per notificat que no se li retornarà el lliurat. Antigament, els pastissers feien coques salades, i es clavaven monedes a terra. També es penjaven "avisos" a l'esquena en saludar a algú.


Innocents!!! es podria dir que es l’únic dia de l’any amb llicencia per a fer bromes. Això sí: cal tenir molta cura, ja que més d’algun ha acabat a l'hospital, víctima de l'ensurt.

4 comentaris:

  1. M'ha agradat saber d'on ve la festa. Esper que tinguem un bon dia dels Innocents... Una abraçada!

    ResponElimina
  2. Fet i fet, em quedo amb la festa dels bojos...


    salut, peles i bon any 2011

    ResponElimina
  3. Bona entrada d'any, salut, amor i dinerets, per tots.

    Una abraçada!

    ResponElimina