DIA MUNDIAL CONTRA EL CÀNCER DE MAMA

El càncer de mama és una malaltia que cada dia es cobra la vida de moltes dones de totes les edats, encara que només un 6% dels casos es dóna en menors de 35 anys, sent si més probable en aquelles majors de 40 anys. El càncer de mama és el tumor més freqüent en la població femenina. En els últims anys la seva incidència ha augmentat de forma considerable.

Entre els factors de risc que es presenten amb major freqüència estan: els genètics, l'edat, es presenta amb major incidència després dels 45 anys i posterior a la menopausa, els antecedents gestacionals, és més freqüent en dones que van tenir el seu primer fill després dels 30 anys o que mai van engendrar, els antecedents de salut, les que ja van tenir càncer de pit, estan més propenses a desenvolupar-lo de nou, els antecedents de desenvolupament sexual, aquelles dones que van presentar menstruació primerenca o menopausa tardana tenen més probabilitats que altres, i finalment, l'estil de vida i factors ambientals, hi moltes substàncies cancerígenes que afavoreixen el seu desenvolupament, entre elles les que conté el tabac.

El dolor de les mames i la presència de boletes o tumors no sempre són signes de càncer, i en la majoria dels casos les afeccions que es presenten són benignes, sobretot durant l'adolescència, no obstant això és el metge, a través d'alguns estudis, el que pot descartar l'existència d'aquesta malaltia. La presència de boletes o tumors en les mames solen estar estimulades per hormones com la progesterona i els estrògens.

Expliquen els especialistes que fins al 1,5% de les dones asimptomàtiques tenen una lesió sospitosa en la mamografia, per això, per poder realitzar un diagnòstic precoç, s'aconsella l'inici de les revisions mèdiques a partir dels quaranta anys, començant a aquesta edat a ser anuals. És important saber que en aquells casos en què hi ha antecedents familiars o una lesió palpable es poden iniciar abans d'aquesta edat.
Que quedi ben clar que les noves tecnologies permeten realitzar revisions mèdiques completes de mama en tan sols un matí, evitant l'angoixa en aquelles dones que sospiten tenir algunes lesions en algun dels seus pits. A més, aquest tipus de càncer, a diferència d'altres, és totalment detectable i es pot prevenir a temps si la dona està al corrent dels seus símptomes i manté un programa permanent i sistemàtic d'auto-exploració a partir dels 20 anys.

3 comentaris:

  1. Espero que amb les retallades no ens retallin també les revisionts... A mi em van dir que no calia que les fes fins passats els quaranta-cinc... així es treuen feina de sobre!

    ResponElimina
  2. on les retallades no haurien d'afectar és en previsió. Ho és tot ser-hi a temps

    ResponElimina
  3. En qüestions com el càncer (de mamà, en aquest cas), les retallades no haurien de jugar cap paper. No estem parlant de qualsevol cosa, estem parlant de salvar vides!

    ResponElimina