PILATES PEL CERVELL

T’oblides de les coses?
Ja no me'n recordo si en pateixo!
Com es diu aquesta pel·lícula en què surt aquesta artista que és guapíssima, molt bonica? ... Sí, home!, L'alta, de pèl xinès, que va sortir alguna vegada amb aquest actor meravellós que es diu...

AIXÍ COMENCEM. A partir dels trenta anys, en general, comences a notar que tens petits oblits, que ens afecten i ens produeixen ansietat.

Amb terror, pensem que el cervell comença a convertir-se en gelatina i ens preocupa quedar com la tia Carme, que recorda amb luxe de detall tot sobre la seva infantesa a les Garrigues, però no pot recordar el què va fer ahir o aquest mateix matí. Si això et sona familiar, no et preocupis, hi ha esperança. Hi ha molts mites en els quals les persones equivocadament relacionem l'edat amb la falta de memòria.

Els neurocientífics han comprovat que:
La pèrdua de memòria de curt termini no es deu a l'edat o ha que les neurones es morin i no es regenerin, sinó a la reducció del nombre de connexions entre si de les neurones o dendrites (branques de les neurones). Això passa per una senzilla raó: falta d'ús. És molt senzill, així com s'atrofia un múscul sense ús, les dendrites també s'atrofien si no es connecten amb freqüència, i l'habilitat del cervell per ficar nova informació es redueix. És cert, l'exercici ajuda molt a alertar la ment, també hi ha vitamines i medicines que augmenten i enforteixen la memòria.

No obstant això, res com fer que el nostre cervell fabriqui el seu propi aliment: les neurotrofines. Les neurotrofines Són molècules que produeixen i secreten les cèl·lules nervioses, i actuen com a aliment per mantenir-se saludables. Com més actives estiguin les cèl·lules del cervell, més quantitat de neurotrofines produeixen i això genera més connexions entre les diferents àrees del cervell.

QUÈ PODEM FER? El que necessitem és fer pilates amb les neuronas:

Estirar-les.
Sorprendre-les.
Treure-les de la seva rutina.
Presentar novetats inesperades i divertides a través de les emocions, l'olfacte, la vista, el tacte, el gust i l'oïda.

El resultat? El cervell es torna més flexible, més àgil, i la seva capacitat de memòria augmenta. PROBABLEMENT PENSIS ... Jo llegeixo, treballo, faig exercici i mil coses més durant el dia, així que la meva ment ha d'estar molt estimulada. La veritat és que la vida de la majoria de nosaltres es porta a terme dins d'una sèrie de rutines. Pensa en un dia o setmana normal i corrent:

Què tan diferent és la teva rutina del matí, la teva ruta cap al treball, l'hora en què menges o tornes a la casa? El temps que passes al cotxe? El temps i els programes que veus a la televisió? LES ACTIVITATS rutinàries són INCONSCIENTS Fan que el cervell funcioni en automàtic i requereixen un mínim d'energia. Les experiències passen per les mateixes carreteres neuronals ja formades. No hi ha producció de neurotrofines.

ALGUNS EXERCICIS que expandeixen substancialment les DENTRITAS I LA PRODUCCIÓ DE neurotrofines:

  1. Intenta, com a mínim, un cop per setmana dutxar-te amb els ulls tancats. Només amb el tacte, localitza les claus, ajusta la temperatura de l'aigua, busca el sabó, el xampú o crema d'afaitar. Veuràs com les teves mans notaran textures que mai havies percebut.
  1. Utilitza la mà NO dominant. Menja, escriu, obre la pasta, renta't les dents, obre el calaix amb la mà que més feina et costi utilitzar.
  1. Llegeix en veu alta. S'activen diferents circuits que els que utilitzes per llegir en silenci.
  1. Canvia les teves rutes pren diferents camins per anar a la feina, a casa teva.
  1. Modifica la teva rutina. Fes coses diferents. Surt, coneix i conversa amb persones de diferents edats, treballs i ideologies. Experimenta l'inesperat. Utilitza les escales en lloc de l'ascensor. Surt al camp, Camina, olora’l.
  1. Millora l'ubicació d'algunes coses. En saber on és tot, el cervell ja va construir un mapa. Canvia, per exemple el lloc del pot de les escombraries, veuràs la quantitat de vegades que llances el paper al lloc on era abans.
  1. Aprèn una habilitat. Qualsevol cosa; pot ser fotografia, cuina, ioga, estudia un nou idioma. Si t'agrada muntar trencaclosques o cotxes, tapa't un ull perquè perdis la percepció de la profunditat, de manera que el cervell haurà de confiar en altres vies.
  1. Identifica objectes com monedes.
Per què no obrim la ment i provem aquests exercicis tan senzills. Amplien la nostra memòria! Amb sort, mai més tornarem a preguntar: On vaig deixar les meves claus?

Ja saps avui i cada dia procura passar un dia diferent!

4 comentaris:

  1. Bon apunt intentarem fer que se'ns mantingui seminou.......
    Escriure al blog va bé?...espero que si

    ResponElimina
  2. Jo també m'ho he apuntat, ara a practicar!

    ResponElimina
  3. Jo també m'hi apunto! ultimament no se on tinc el cap, quan he vist aquest article he pensat que era una senyal per començar a fer-hi alguna cosa. Gràcies.

    Josep A.G.

    ResponElimina
  4. En molt de gust m'hi apunto al teu bloc.

    ResponElimina