EL CAGANER I EL TIÓ

Pels que no ho saben el caganer és una figura dels pessebres de Catalunya i el País Valencia, sovint amagada en un racó, darrere d’un arbust, on fa les seves necessitats a l’aire lliure. La seva vestimenta era tradicionalment, camisa blanca, pantalons foscos, faixa i barretina vermelles, sovint fumant pipa; ara la figura del caganer es representa amb l’aspecte de polítics, guàrdies civils, reis mags, pare noel, monges, pastors, jugadors del Barça o l'Espanyol, bruixes, negres, legionaris romans o bombers sense deixar d'estar en la seva posició característica.
El caganer apareix als pessebres Catalans a finals del segle XVII, encara que no es fa popular fins al segle XIX.
Encara que no es coneix amb exactitud l’historia es creu que el caganer amb les seves femtes fertilitza la terra, pel que se’l considera un símbol de prosperitat i bona sort per l’any vinent. Amb ell hi havia salut i tranquil·litat de cos i anima per muntar el pessebre amb el goig i l’alegria que comporta el Nadal a la llar.
Col·locar aquesta figura al pessebre porta bona sort i alegria.

Curiosament, el caganer no és l'únic personatge nadalenc típic de Catalunya que defeca. Existeix una altra antiga tradició la del “TIÓ” un tronc d’arbre que els nens escollien i portaven al menjador de la casa. Avui dia, és un tronc que sovint es decora posant-li potes i altres elements que simulen una cara somrient que sovint és corona amb una barretina vermella. El cobreixen amb una manta perquè no passi fred i s’alimenta fins Nadal.
El dia de Nadal, es posava el Tió al foc una estona abans de fer-lo cagar, ja que per cagar havia d'estar encès. Però avui dia, com que en la majoria de les cases no n'hi ha, ja no se'l posa a la llar de foc.
Llavors els nens i nenes de la casa, cantant la cançó del caga tió li van donant cops amb un bastó perquè cagui, neules, torrons, dolços...

Caga tió , tió de Nadal,
no caguis arengades que són salades,
caga torrons que són molt bons,
si no cagues bé, garrotada et donaré.

Per indicar que ja no vol cagar res més, caga una arengada ben salada, un all, una ceba, o és pixa a terra. També hi ha llocs en què el Tió és comunal i tots els xics el poble acudeixen a engarrotar-lo per rebre el mateix regal.

Que el tió de Nadal sigui d’allò més generós i us porti molta dolçor i felicitat a les vostres llars.

3 comentaris:

  1. Hola magazine.cat! A Mallorca no és costum celebrar la festa del Tió, però aquest any el meu germà ens importarà la tradició a casa. Ell va creuar les aigües i, com el torró, torna a casa per Nadal. Em fa il.lusió que els meus nins comparteixin aquesta tradició amb les seves cosinetes. Esperem que els tions d'aquest any caguin molta felicitat!!

    ResponElimina
  2. Y Cules.
    Mira que somos escatologicos los Catalanes jejejeej
    Feliz año y propero año!!

    ResponElimina